Hva er styringsrente?

Har du fulgt med i nyhetene og hørt begrepet «styringsrente», men undret deg over hva denne renten egentlig betyr og gjør? De fleste skjønner nok at det dreier seg om en slags felles rente som – i navnets rette ånd – styrer økonomien på et vis. Men utover dette er det nok mange som ikke vet hvor viktig det er for den norske økonomien med en styringsrente, og ikke minst med en styringsrente som er tilpasset den økonomiske situasjonen i landet til enhver tid. Her ser vi nærmere på hvordan dette systemet fungerer i praksis.

Sentralbanken setter styringsrenten

Styringsrenten er en slags «felles rente» som gjelder for alle norske banker, og som styres av sentralbanken – Norges Bank. Hver sjette uke bestemmes denne renten, og i skrivende stund har mange nordmenn merket godt på boliglånet at styringsrenten har falt drastisk gjennom de siste årene, på grunn av nedgangen i norsk økonomi (primært på grunn av oljekrisen som begynte i 2015). Styringsrenten er for eksempel gjeldende for hvilke renter de norske bankene kan tilby på sine boliglån og andre typer lån, og derfor vil du merke at boliglånet blir billigere når styringsrenten senkes, og visa versa.

Styringsrenten får økonomien på rett kjøl

Styringsrenten er videre en avgjørende faktor for at den norske økonomien skal holde seg stabil. Enkelt forklart så er styringsrenten nødt til å senkes når arbeidsledigheten øker, og den økonomiske veksten i landet ikke er som forventet. For når renten senkes, så får nordmenn mer penger på konto, ettersom man blant annet betaler mindre i renter på boliglånet. Og når man får mer penger, så bruker man mer penger. Dette vil igjen føre til økt behov for arbeidskraft, og mer penger vil være i omløp. Følgelig forventer man da en vekst i økonomien, og styringsrenten kan justeres gradvis til et mer «normalt» nivå enn hva man har opplevd de siste årene (historisk lavt – under 1%).

Hvis styringsrenten nærmer seg nullrente, altså i praksis ingen pålagt rente fra Den norske bank, så er det et tydelig tegn på at et lands økonomi har negativ vekst, noe som kan gjøre det dyrt å importere eller reise utenlands på grunn av svak valuta.

Historisk styringsrente i Norge

Som du kanskje har skjønt, så er den økonomiske veksten i Norge i skrivende stund svak (2016). Dette gjør at styringsrenten er svært lav, men den har vært vekslende i alle år, og slik må det være. For eksempel så var styringsrenten så høy som 5,32 før finanskrisen i 2008, der den det påfølgende året droppet til 1,75 for å igjen sikre økonomisk vekst. Går vi tilbake til starten av 2000-tallet så var styringsrenten på hele 6,98 i 2001 – noe som førte til langt dyrere boliglån enn hva man har i dag.

Og for å ikke snakke om 90-tallet, da rentene på boliglån var skyhøye i forhold til i dag. Styringsrenten lå nemlig på hele 9,50 i 1992, men den gang var det også langt billigere å kjøpe bolig enn hva man opplever i dag i et svært presset boligmarked.

Real Finans Forbrukslån

Lånemeglere som Real Finans innhenter lånetilbud fra forskjellige banker, noe som forenkler prosessen for den som søker. Disse tjenestene koster ingenting for søkeren, og fører ofte til at man både får bedre sammenligningsgrunnlag, og noen ganger bedre rentetilbud. Real Finans er blant de eldste låneformidlerne i landet for forbrukslån, og samarbeider med de rette bankene. Det betyr at din søknad som går gjennom dette selskapet, kan utløse over ti lånetilbud, fra banker som Collector, yA Bank, Bank Norwegian og mange flere.

Lånesum og tilbakebetalingstid

Størrelsen på et forbrukslån gjennom Real Finans, er en refleksjon av hva bankene i porteføljen deres tilbyr. Det vil si at det minste lånet og det største lånet, er tilsvarende det bankene har på menyen. I dette tilfellet får du lån fra 5 000 kroner og opp til 500 000 kroner, i tillegg til at du kan få tilbud om brukskreditt på inntil 400 000 kroner. Lånetiden er inntil 15 år, noe du selv velger, innenfor visse rammer, når du søker. Små lån forventes tilbakebetalt raskere enn de største lånene. Innfrielse eller ekstra innbetaling på lånet kan foretas når som helst, og uten at du må betale ekstra for dette.

Rentebetingelser og gebyrer

De nominelle rentene på forbrukslån, starter på rundt 7% i dag. Deretter øker de alt ettersom hvilken kreditverdighet du har, og kan ende opp på opp mot 20% for søkere som banken anser som høyrisiko i lånesammenheng. Dette vil fremgå i alle tilbudene du motar når du søker gjennom Real Finans, og du ser selv hvilken bank som er mest konkurransedyktig i ditt tilfelle. Uansett hvilket av tilbudene du slår til på, er etableringsgebyret på 950 kroner det samme. Månedsgebyret (normalt mellom 30 kroner og 50 kroner) kan man slippe i stadig flere banker, dersom man velger å motta eFaktura.

Søknad om forbrukslån fra Real Finans

I søknadsskjemaet til Real Finans oppgir du ønsket lånesum, tilbakebetalingstid og personalia. Deretter videresendes dette til alle bankene de samarbeider med, og svarene begynner å tikke inn i innboksen din nesten umiddelbart. Normalt har du alle tilbudene innen et døgn. I svarene vil det vedlegges en låneavtale, som ofte kan signeres online med BankID (raskeste metode). Utbetalingen av et forbrukslån som du har inngått avtale om, varierer noe fra bank til bank tidsmessig. De fleste foretar overførselen samme dag som de mottar signert avtale, i tillegg til påkrevd dokumentasjon.

Krav for å få forbrukslån fra Real Finans

Søkeren må være over 23 år, ha fast adresse i landet (minimum siste 3 år), ha skattbar inntekt på over 200 000 kroner per år, i tillegg til ordnet økonomi. Det siste innebærer at personer med aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger, får avslag på søknaden.

Alle kostnader med et lån uten sikkerhet

Ingenting i livet er gratis, sier de mest pessimistiske av oss. Akkurat når det kommer til forbrukslån (og de fleste andre typer lån i banken), så er det helt riktig – det koster å låne penger. Også lån uten sikkerhet skal banken ha penger for å tilby deg, både i form av renter og gebyrer. Mange tror at det påløper en rekke ekstrakostnader og kanskje noen skjulte kostnader når man søker om et slikt lån, men faktisk så er det slettes ikke så ille som man først kan tro.

Effektiv og nominell rente

Når man ser på lånepriser og kostnader, så vil man lett bli forvirret ettersom det oppgis to forskjellige rentekostnader. Den ene heter nominell rente, og er den banken elsker å friste deg med, mens den reelle renten kalles for effektiv rente. Forskjellen på disse to er at sistnevnte, altså den effektive renten, er den nominelle renten plusset på med alle gebyrer. Nominell rente kan enkelt forklares som den renten banken krever for at du skal få lånet. Men denne gjenspeiler ikke realiteten helt, siden gebyrene ikke er tatt med her.

Og med både etableringsgebyr og termingebyr (mer om dette i neste avsnitt), vil den reelle kostnaden være høyere enn hva den nominelle tilsier. Ofte kan det være snakk om flere prosent dersom etableringsgebyret er høyt, nedbetalingstiden kort og termingebyret det samme. Følgelig er det viktig at man sammenligner den effektive renten når man skal vurdere kostnadene til et lån uten sikkerhet. På finansnettstedet www.billigeforbrukslån.no kan du se den effektive renten på ulike forbrukslån som er den renten du skal se etter når du sammenligner usikrede lån.

Etablerings- og termingebyr

Det er ikke gratis å ta opp et lån – i alle fall ikke hos de fleste banker. Noen få banker krever ikke etableringsgebyr, men dette er svært uvanlig for usikrede lån. Etableringsgebyret varierer i størrelse, men som oftest ligger det mellom 300 til 1000 kroner. Enkelte banker krever 1% av lånesummen i gebyr, og følgelig kan det bli opp mot 5000 kroner dersom man skal låne det maksimale som er mulig. I tillegg er man nødt til å betale et månedlig gebyr, som kalles for termingebyr. Dette gebyret ligger vanligvis på mellom 30 til 60 kroner i måneden. Selv om det ikke virker som store summen, så utgjør det en stor forskjell på totalen. Et månedlig termingebyr vil for eksempel koste deg 660 kroner ekstra i året – og blir en stor utgift i tillegg til rentene på de små lånene.

Hvordan redusere kostnadene

Nå som du vet hva og hvorfor et forbrukslån koster, så kan du også gjøre noen enkle triks for å prøve å redusere kostnadene. Det første du gjør er naturligvis å sammenligne priser før du tar opp lånet. Den effektive renten er egentlig det eneste tallet du trenger å vite – putt dette inn i en priskalkulator og du vil enkelt finne ut hvor mye lånet koster deg. Vi anbefaler at man legger inn reelle søknader hos ulike banker for å finne ut hvordan rente du faktisk får. Den renten som blir oppgitt på nettsidene til bankene er kun et eksempel, og det er slettes ikke sikkert at du ender opp med en like bra rente. Det får du først vite når søknaden din har blitt vurdert av banken.

Videre så kan det lønne seg å søke om lån sammen med noen. Da blir begges inntekt vurdert samlet, noe som i praksis betyr at banken vurderer økonomien deres til å være sterkere enn hva den er alene. Da vil man nesten garantert få en bedre rente enn om man hadde søkt alene. Dette er nok mest aktuelt for samboere eller gifte par, men kan også være aktuelt for de som søker sammen med et familiemedlem eller en venn.

Circle K MasterCard Kredittkort

Du har kanskje lagt merke til at Statoils bensinstasjoner begynt å skifte navn til Circle K? Navneskiftet skyldes at den delen av Statoil som drifter bensinstasjoner, er solgt til canadiske Couche-Tard. Selskapet er et av verdens mest kjente firmaer på drift av bl.a. bensinstasjoner og storkiosker. De største endringene for deg er navneskiftet og fargene på de gamle Statoil stasjonene. Kredittkort og andre tjenester vil ha den samme kvaliteten som du har fått tidligere.

Circle K MasterCard

Circle K vil følge samme linje som Statoils MasterCard. Circle K MasterCard vil ha rabatter på drivstoff, på utvalgte varer og tjenester. Kredittkortet kan du bruke over hele verden. Du vil også få enkelte fordeler og rabatter utlands. Den rentefrie perioden er på 45 dager. Inkludert i kortet kommer en gratis reise – og avbestillingsforsikring. Husk at minimum 50% av reien må betales med Circle K MasterCard, for at forsikringen skal gjelde. De fullstendige vilkårene finner man på Circle K’s hjemmeside.

Gode rabatter på drivstoff og mulighet for ekstra forsikring

Sammen med kortet kommer en rekke rabatter og tilbud. På alle Circle K’s stasjoner vil du få minimum 30 øre rabatt pr liter på drivstoff. På kjøp du gjør andre steder vil du opparbeide deg bonuspoeng. Bonusordningen er også knyttet til drivstoff du fyller hos Circle K. Fyller du minimum 500 l. drivstoff pr år oppnår du 1% bonus i tillegg. Husk at du må bruke kredittkort til å betale med. Vil du ha flere fordeler skal du aktivisere deg i EXTRA Club. Ønsker du å knytte betalings – eller ID forsikring opp til kortet ditt finner du det på hjemmesiden. Dette er rimelige forsikring hvor du betaler kr 0,85 for hver 1000 – lapp du har brukt av kreditten. Se flere bensinkort her: https://www.kredittkortinfo.no/artikler/bensinkort/

EXTRA Club

Registrerer du deg i EXTRA Club får du tilgang til en rekke gode tilbud. Du kan registrere kredittkort eller bankkort i denne ordningen. Blant annet vil rabatten på drivstoff øke til kr 0,50 for en 50-dagers periode etter registreringen. Det er også gode tilbud å hente på andre ting som for eksempel ladding av El-bil, bilvask og enkelte kioskvarer. Du vil også finne tidsbegrensede tilbud. Et eksempel er, at for sommeren 2016 får du rabatt hos Tusenfryd når du betaler med Circle K MasterCard. Circle K’s hjemmeside oppdateres etter hvert som det kommer nye tilbud og rabatter.

Priser og andre vilkår for kredittkortet

Dette er et rimelig kredittkort i bruk. Du betaler ingen gebyrer foruten for papirfaktura og uttak av kontanter. Papirfaktura koster kr 35, mens e-faktura er gratis. Uttak av kontanter medfører et gebyr på 4% av uttaksbeløpet (minimum kr 40). Husk også at det er ingen rentefri periode på kontantuttak. Renten løper fra dagen du tar ut pengene. Ønsker du å bruke Circle K MasterCard i utlandet må du betale et valutapåslag på 2%. Dette gjelder både for kjøp og uttak av kontanter. Trenger familien 2 kredittkort er det mulig. All bruk og kostnader for begge kortene samles på en faktura slik at det er enkelt og oversiktlig for deg. Du søker enkelt om Circle K MasterCard via hjemmesiden. På forbrukerpoertalen kredittkortinfo.no flnner du flere kredittkort å sammenligne dette kortet med.